https://malomdulovillapark.hu/

A költözés nemcsak a számos emlék helyszínéül szolgáló ingatlan elhagyása miatt nehéz, hanem a pakolás, a csomagolás és a logisztika miatt is. A stresszmentes költözés alapja az átgondoltság, a tervezés és az alábbi tippek gondos betartása.

Következzen néhány tanács, melyek segítségével komolyabb nehézségek nélkül teremthető új otthon.

Érdemes időben hozzákezdeni az előkészületekhez

Célszerű időben elkezdeni a tervezést, hogy semmi se maradjon az utolsó pillanatra. Elsősorban olyan fontos kérdésekre kell választ találni, hogy kell-e profi költöztető cég vagy segítenek a barátok némi szendvics és üdítő ellenében? Hol lesznek a gyerekek a költözés ideje alatt? Honnan lehet megfelelő méretű teherautót bérelni? Milyen rendszerben történjen a csomagolás? Honnan lehet dobozokat szerezni?

Ha megvan az időpont, akkor azonnal érdemes költöztető céget keresni vagy egyeztetni a barátokkal, hogy el tudnak-e jönni segíteni az adott napon. Utóbbi esetben a teherautó-bérlés is szerepel a feleadatok listáján, melyhez pontosan tisztában kell lenni a költöztetendő mennyiséggel. Mindemellett már hetekkel a költözés előtt érdemes strapabíró, többrétegű dobozokat beszerezni a közeli boltokból, így elkerülhető a méregdrága változatok rendelése.

A pakolás során fontos a szervezettség

Minél nagyobb az ingatlan, annál több hétre lesz szükség, hiszen nem lehet pár óra alatt végezni a csomagolással egy ”mindent elnyelő” szekrényekkel teli lakásban. Érdemes beosztani, hogy melyik nap, melyik helyiség kerül sorra. Így elkerülhető a költöztetők rémálma, miszerint a kiérkezéskor még a fél lakás nincs bedobozolva és a nagyobb bútorok sincsenek szétszedve. Természetesen a tervezés önmagában nem elég, a felesleges aggodalmak elkerülése érdekében pontosan be kell tartani a tervet.

Az időbeosztás mellett egy másik rendszerre is szükség lesz, hiszen a holmikat nem célszerű meggondolatlanul a dobozokba dobálni. Alkalmazható például a ”megszámozás és jegyzetelés” módszer, mely során a dobozok kerülnek megszámozásra és egy jegyzetlapra kerül felsorolásra, hogy mely számú doboz, milyen tárgyakat tartalmaz. A másik módszer esetében közvetlenül a dobozokon lesz feltüntetve, hogy mit tartalmaznak. Számozásra ebben az esetben is kerüljön sor, így az új helyen könnyebben ellenőrizhető lesz, hogy minden biztonságban átkerült-e az új otthonba. Bármelyik módszerre esik is a választás, az egyik legfontosabb mozzanat soha se maradjon ki: a törékeny dolgokat tartalmazó dobozok minden oldalán legyen feltüntetve nagy, piros betűkkel, hogy ”TÖRÉKENY”.

Három különleges doboz: ajándék, iratok-ékszerek, első nap

A már említett rendszerben lévő megszámozott dobozokon kívül még három csomagnak van fontos szerepe. A pakolás során érdemes szortírozni, hiszen a felesleges holmikat nem célszerű átvinni az új lakásba. Az új otthonban semmi szükség azokra a ruhákra, melyeket már ezer éve nem hord a család vagy azokra a játékokra, melyekkel már nem játszanak a gyerekek. Ezeket érdemes az ”AJÁNDÉK” dobozba gyűjteni és rászorulóknak adományozni vagy elajándékozni a barátoknak. A fontos iratok és az értékes ékszerek az ”IRATOK-ÉKSZEREK” csomagba kerüljenek, ne keveredjenek a többi doboz közé és végig legyenek szem előtt. Továbbá szükség lesz az ”ELSŐ NAP” dobozra, melybe azok a dolgok kerülnek, melyekre már a költözés napján szükség lesz, például fogkefe, tisztálkodó szerek, tányérok, evőeszközök, telefontöltő és néhány ruhadarab.

Ezeket a tanácsokat betartva könnyedén elkerülhető a kapkodás és a káosz.

Ha még ingatlanvásárlás előtt áll és segítségre van szüksége, akkor forduljon hozzám bizalommal.

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő

képek: pixabay.com