https://malomdulovillapark.hu/

Szükséges az írásbeli szerződés vagy elegendő a szóbeli megállapodás?

A bérleti díjon kívül milyen kiadások vannak?

Érdemes körültekintően eljárni az ingatlanbérlés előtt, hiszen ez a piac is rejthet buktatókat. Ebben a cikkben összegyűjtöttem, hogy mire érdemes figyelnie a bérlőnek, ha megtalálta az ideális albérletet.

Az ingatlan személyes megtekintése

Az ingatlan állapotáról személyesen kell meggyőződni még a szerződéskötés előtt, ugyanis a hirdetésben szereplő leírás és fotók nem minden esetben tükrözik a valóságot. Ha a megállapodást követően derül ki, hogy az albérlet állapota nem egyezik a leírtakkal, akkor már késő reklamálni, a szerződés aláírásával elfogadásra kerültek a feltételek.

A tulajdonviszonyok és az ingatlanon lévő jogok ellenőrzése

Bármilyen megállapodás megkötése előtt ellenőrizni kell, hogy ki adja bérbe az ingatlant és valóban jogosult-e erre. Ehhez tulajdoni lap lekérésére van szükség, amin pontosan látszanak a tulajdonviszonyok és az ingatlanon lévő jogok. Ha például a tulajdonos adja bérbe az ingatlant és az haszonélvezeti joggal terhelt, akkor a kiadáshoz szükség lesz a haszonélvező beleegyezésére is. Azonban, ha a haszonélvező adja ki a lakást, akkor annak a tulajdonosi hozzájárulás nem feltétele.

A bérleti díjon kívüli kiadások

A bérlőnek tájékozódnia kell a bérleti díjon kívüli kiadásokról is. Érdemes elkérni a közüzemi számlákat, melyekből kiderül, hogy körülbelül milyen rezsiköltséggel kell számolni a jövőben. Emellett a lakás tehermentességéről is meg kell győződni, hiszen egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék akár a szolgáltatás kikapcsolását is eredményezheti. A fizetendő közös költség mértékére is ki kell térni, mivel gyakran szerepelnek olyan tételek is az összegben, melyek a társasház jövőbeli fejlesztésére gyűlnek, például liftfelújításra, melynek a bérlő nem feltétlenül élvezi majd a hasznát. Ezeket a tételeket többnyire átvállalják a tulajdonosok.

Autóval rendelkező bérlőknek fontos szempont lehet, hogy tartozik-e saját garázs az ingatlanhoz. Ha nem, akkor a bérlés havonta akár több tízezer forinttal növelheti a kiadásokat.

Érdemes írásos bérleti szerződést kötni

Fontos, hogy minden esetben kössenek a felek írásos bérleti szerződést és itt nem a kockás papírra írt megállapodásra gondolok. Érdemes időt és pénzt szánni a formalitásokra, mivel az ügyvéd és a közjegyző segítségével kialakított jogtiszta helyzet megkönnyíti a későbbiekben esetlegesen felmerülő vitás szituációk tisztázását. A szerződés védi a bérlő érdekeit is, ugyanis a bérbeadó nem követelhet a megállapodásban szereplő összegnél magasabb bérleti díjat tőle és nem teheti ki indokolatlanul az ingatlanból.

A bérleti szerződésben szerepelnie kell, hogy mikor és pontosan milyen összegű kaució került átadásra, mely a bérlőt terhelő bérleti díj, költség és esetleges károkozás fedezetét képezi. A szerződésben pontosan rögzíteni kell, hogy milyen esetekben tartható vissza a kaució. A dokumentumba mindenképpen kerüljön bele, hogy a bérlő csak a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel, például az esetleges csőtörés okozta károsodásért nem. A garanciális hibák javíttatását minden esetben a bérbeadónak kell intéznie.

Emellett rögzíteni kell a bérlés időtartamát, mely lehet határozott vagy határozatlan, illetve a szerződés felmondásának módját is. A bérleti díj pontos összegét, illetve a fizetés módját és idejét is fel kell tüntetni a szerződésben.

A későbbi viták elkerülésének érdekében érdemes rögzíteni, hogy lehet-e dohányozni az ingatlanban, tarthat-e háziállatot a bérlő és lakhat-e vele együtt más személy a lakásban.

Jegyzőkönyv készítése a beköltözés előtt

A beköltözés előtt jegyzőkönyvben kell rögzíteni a közüzemi mérőórák állását, illetve érdemes pontos jegyzéket készíteni az ingatlanban található bútorokról és berendezésekről, melyben az ingóságok állapotát is célszerű feltüntetni.

Ha az ideális albérlet megtalálása, a bérbeadóval való egyeztetés vagy az ügylet lebonyolítása során megbízható és profi szakemberre van szüksége, forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő