https://malomdulovillapark.hu/

Bizonyára ön is tudja, hogy az ingatlan árának meghatározása az egyik legfontosabb feladat az értékesítés során. Ha nem sikerül jól kalkulálni, akkor az eladó akár milliókat is veszíthet, túlárazás esetén pedig nem lesznek érdeklődők.

Kíváncsi rá, mennyit ér ingatlana?

Az alábbi tényezők figyelembevétele segít a számolásban. A hirdetési oldalak megtévesztő ingatlanárai Jellemzően a hirdetési oldalakon lévő ingatlanárakból indulnak ki az eladók, hasonló elhelyezkedéssel és paraméterekkel rendelkező lakások, házak árát veszik alapul. Nos, ez azért lehet megtévesztő, mert ott csak hirdetési, nem pedig eladási árak szerepelnek. Lehet, hogy a kiszemelt ingatlan már évek óta hirdetve van, újra és újra feltöltik, mert rosszul van beárazva. Érdemes ehelyett inkább statisztikai adatok, illetve egyéb források által meghatározni az átlagárat.

Fontos szempont az ingatlan elhelyezkedése és a környék

Az ingatlan árát leginkább az elhelyezkedése befolyásolja, hiszen nem mindegy, hogy Budapesten, egy vidéki városban vagy esetleg egy kistelepülésen található. A kör még szűkíthető, hiszen a környék is meghatározó szempont. A biztonságos, közművesített utcában lévő ingatlan ára mindig magasabb, mint a veszélyes, rendezetlen környéken találhatóké. A közelben lévő parkok, üzletek, iskolák, óvodák, egyetemek, rendelők és gyógyszertárak mind növelik a lakás eladási árát. Azonban értékcsökkentő hatású, ha az ingatlan a vasútállomás közvetlen szomszédságában található vagy ha a lakás alatt szórakozóhely működik.

A jó közlekedés emelheti, sőt csökkentheti is az ingatlan értékét.

Fontos tényező, hogy milyen messze van az ingatlantól a legközelebbi busz-, metró- vagy villamosmegálló. Minél jobb a közlekedés, annál magasabb az ingatlan értéke. Azonban, ha túl közel van a villamos vonala vagy az autók az ablak alatt mennek el és ez zajt és port okoz, akkor egyértelműen csökkenni fog az ingatlan ára.

Meghatározó tényező a társasház állapota

Társasházi lakás esetén figyelembe kell venni az épület állapotát is. A lakások értékesítési ára alacsonyabb, ha a lépcsőházat koszos és penészes falak, omladozó vakolat és kopott, balesetveszélyes lépcsők jellemzik. Mindez rossz lakóközösséget és igénytelenséget jelez. Ezzel ellentétben a lakás árát növelheti az igényes, tiszta és biztonságos lépcsőház. Fontos szempont a lakás házon belüli elhelyezkedése Jellemző, hogy a legfelső és a földszinten lévő lakások alacsonyabb áron kelnek el. Mi ennek az oka? A legfelső szinteken lévő lakások azért kevésbé népszerűek, mert még a negyedik emeletre is nehéz felsétálni nagybevásárlás után. Ha magasabban lévő ingatlanról van szó, akkor persze van lift, de az bármikor elromolhat és nem kellemes naponta akár többször megtenni tíz emeletnyi távolságot. Emellett felmerül, hogy a forró nyári hónapokban túlságosan felmelegedhet a lakás és ha gond adódik a szigeteléssel, akkor pedig könnyen beázhat. A földszinten lévő ingatlanokat pedig azért kerülik a vevők, mert sötétebbek, hidegebbek, vizesebbek és bizonyos esetekben kevésbé biztonságosak is.

Meghatározó tényező az ingatlan állapota és a belső kialakítása

Az ingatlan állapota az egyik legfontosabb tényező az eladási ár meghatározása során. Úgy kell kalkulálni az összeget, hogy a beköltözéshez szükséges esetleges felújítási költségeket figyelembe kell venni. Meghatározó tényező még az is, hogy egybe- vagy különnyíló szobákkal, illetve hány fürdőszobával rendelkezik az ingatlan. Értéknövelő hatású az új nyílászáró, a jó hőszigetelés, a korszerű fűtési rendszer, az alacsony fenntartási költségek, a beépített gépek, az új burkolat és az erkély. Mindemellett meghatározó tényező még az ingatlan tájolása, alapterülete és a belmagasság mérete is.

Ha nem tartozik garázs a lakáshoz, akkor a parkolási lehetőség is befolyásolja az ingatlan árát. Ezen tényezők mindegyikét figyelembe kell venni az értékesítési ár meghatározásakor, mely nem egyszerű feladat.

Ha a legmagasabb piacképes áron, gyorsan szeretné eladni ingatlanát, akkor kérje megfelelő adatbázissal és piacismerettel rendelkező ingatlanközvetítő segítségét. Forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő