https://malomdulovillapark.hu/

A koronavírus európai és magyarországi megjelenése nemcsak az emberek mindennapi életvitelét befolyásolta. Amellett, hogy jó néhány ember életét megnehezítette, sőt sok esetben ellehetetlenítette, magyar és globális szinten is számos iparágat és piacot érint.

Vajon mi vár az ingatlanpiacra?

Érzékelhető változást hozott a koronavírus az ingatlanpiacon. Nem állt meg az élet az ingatlanpiacon, de érzékelhető változást hozott a koronavírus megjelenése. A tranzakciókra is kihatottak a járvány által okozott gazdasági és társadalmi változások. A gazdaság lassulása miatt az ingatlanpiac átmeneti visszaesésére számíthatunk. Életbe lépett Magyarországon is a koronavírus miatti veszélyhelyzet, az elrendelt korlátozások pedig megnehezítik a kiszemelt ingatlanok megtekintését és az adásvétel lebonyolítását. Mindez rendkívül bizonytalan helyzetet eredményez. Sajnos a járvány hatása gyorsan begyűrűzött a mindennapokba, így akik megtehetik, a helyzetre való tekintettel átmenetileg inkább elhalasztják az ingatlanvételt vagy az -eladást.

Természetesen előfordul olyan rendkívüli helyzet, például folyamatban lévő tranzakció, válás vagy komoly anyagi probléma, ami miatt nem halasztható az adásvétel. Szóval a járvány okozta hatások valószínűleg csökkenteni fogják az ingatlanpiaci tranzakciókat, legalábbis rövid távon mindenképp. Azonban nemcsak az adásvételekre lesznek hatással a koronavírus által okozott gazdasági és társadalmi változások.

Mi lesz most az Airbnb-ként üzemelő lakásokkal?

Az utóbbi években a belvárosi ingatlanok egyre nagyobb része fókuszált a turistákra, azonban a koronavírus miatt a befektetési céllal vásárolt lakóingatlanok terén is bizonytalan helyzet alakult ki. Például az Airbnb-ként, elsősorban rövidtávú lakhatási lehetőségként működtetett ingatlanok leginkább a turisták számára lettek kialakítva. Mivel hazánkban is csökkent a turisztikai forgalom, bizonytalan ideig nem lesznek turisták, akik kivennék ezeket az ingatlanokat. A tulajdonosok egy része kivár és valószínűleg abban bízik, hogy nyárra normalizálódik a helyzet. Azonban azok, akik belátható időn belül pénzt szeretnének látni, más megoldást választottak. A koronavírus okozta helyzetben az eredetileg Airbnb-ként használt ingatlanokat inkább közép- vagy hosszútávra adják ki. Természetesen ez azzal jár, hogy több tulajdonos adja ki hosszabb távra a lakását vagy a házát, mely hatással lesz a bérleti árakra.

Home office vs. iroda

A járvány előtt az alkalmazottak alig néhány százaléka dolgozott otthonról, azonban a rendhagyó helyzet ezen a területen is változást eredményezett. Jelenleg tömegek dolgoznak home office-ban a koronavírus megfékezése érdekében. Ez természetesen nemcsak az internethasználat jelentős növekedését eredményezi, hanem előbb-utóbb hatással lehet a kiadó és eladó irodákra is. Ráadásul ezek az irodák nemcsak a kijárási korlátozások idején válhatnak feleslegessé. Sokan dönthetnek úgy a járvány után, hogy maradnak ennél a munkaformánál, hiszen gazdaságosabb, kényelmesebb és talán produktívabb lehetőség számukra ez a verzió. Szóval a koronavírus okozta ingatlanpiaci változások valószínűleg nemcsak az építkezésekre, illetve a lakóingatlanok adásvételére és bérbeadására lehetnek hatással. Feltételezhető, hogy a home office elterjedése az irodai szegmensben csökkenti majd a keresletet.

Vajon mi várható az ingatlanpiacon?

Senki nem tudja megjósolni a jövőt, de az biztos, hogy az élet szépen lassan visszatér majd a régi kerékvágásba. Sok a bizonytalanság, de egyes optimista szakértők úgy vélik, hogy idén nyárra vége lehet a krízisnek és gyorsan magához térhet a piac. Reméljük, hogy nem tévednek!

Kérdése van vagy tanácsra lenne szüksége?

Amennyiben segíthetek önnek az ingatlaneladás vagy – vétel során, esetleg a hitelajánlatok közötti eligazodásban, keressen bizalommal!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő

képek: unsplash.com