https://malomdulovillapark.hu/

Örök dilemma az eladók körében, hogy közvetítő segítségével vagy inkább nélküle értékesítsék-e az ingatlant. Sokaknak nem egyszerű a döntés, de az alábbiakban segítek.Összeszedtem, hogy mire lehet számítani, ha segít egy ingatlanos és mire, ha nélküle próbálkoznak az eladók. Végül arra is kitérek, hogy mire érdemes figyelni a megfelelő közvetítő kiválasztásakor.

Ha nem akar ingatlanközvetítőhöz fordulni

A legtöbb lakás- és háztulajdonos először ingatlanközvetítő segítsége nélkül próbál értékesíteni. Mi ennek az oka? Az eladók első gondolata többnyire az, hogy érdemes egyedül eladni az ingatlant, hiszen így megspórolható a közvetítői díj. Valóban, ha az eladó rendelkezik némi értékesítői és marketinges vénával. Emellett kellően rutinos ingatlaneladás terén és kellő időn belül talál ideális vevőt. Ebben az esetben az eladó teljesen magára van utalva, ráadásul rengeteg szabadidővel kell rendelkeznie, hogy az értékesítéssel járó feladatokat elvégezze. Ha csak ebédidőben és munka után tud foglalkozni ezekkel, akkor nagyon sokáig elhúzódhat a folyamat. Persze, ha szabadságot vesz ki és minden idejét hirdetések frissítésével, egyeztetésekkel, komolytalan érdeklődők kiszűrésével, ügyvéd keresésével, papírmunkával, megtekintések leszervezésével és ártárgyalásokkal tölti, akkor valóban gyorsabban értékesíthet. Azonban még ekkor sem biztos, hogy a megfelelő áron sikerül eladni az ingatlant.

Ingatlanközvetítő segítségével

Az ingatlanközvetítő ismeri az aktuális ingatlanpiaci helyzetet, rendelkezik a szükséges statisztikai adatokkal és pontosan tudja, hogyan állapítható meg a reális eladási ár. Emellett profi hirdetést készít, figyel a minőségi képi világra, a figyelemfelkeltő szövegezésre, a méretarányos alaprajzra és arra is, hogy minden információ pontosan szerepeljen. Mivel az ingatlanközvetítő telefonszáma van feltüntetve a hirdetésben, ő végzi az egyeztetéseket. Ezáltal kiszűri a komolytalan érdeklődőket, így megkíméli a tulajdonost a döntés- és fizetésképtelen jelentkezőktől. Pontosan tudja, hogy mennyit ér az ingatlan és mennyit lehet engedni az árból. Az áralku során foggal-körömmel védi ügyfele érdekeit és a megfelelő tárgyalástechnikát alkalmazva kezeli a felmerülő vitás helyzeteket. Mindemellett az eladáshoz kötelező energetikai tanúsítvány elkészíttetésében is segítséget nyújt és ismer ingatlanokkal foglalkozó ügyvédet, aki segít az adásvétel lebonyolításában. A közvetítő az ingatlaneladással kapcsolatos kérdésekre megbízható választ tud adni, mivel ismeri az ingatlanpiacot, az értékbecslési módszereket, az adásvétellel kapcsolatos jogszabályokat és törvényeket. Nyilván felmerülhet olyan kérdés, melyre a legjobb közvetítő sem tudja azonnal a választ, de ilyen esetben rövid időn belül utánajár a felmerült kérdésnek. Persze mindez csak néhány példa az eladással járó teendők közül. Mivel az ingatlanközvetítő minden feladatot elvégez, nem szükséges a tulajdonosnak szabadnapokat kivennie és a délutánjait sem kell az ingatlaneladással járó teendőkkel töltenie.

Mi alapján válasszon ingatlanközvetítőt?

Ha úgy dönt, hogy ingatlanközvetítő segítségét kéri, akkor figyeljen a következőkre, hogy kiszűrje az amatőröket és valóban profi szakembert bízzon meg. Elsősorban ellenőrizze az ingatlanos online jelenlétét, például a honlapját. Fontos, hogy igényes legyen, az elérhetőségei fel legyenek tüntetve és egy rövid bemutatkozás is szerepeljen az oldalon. Emellett a honlapon lévő hirdetésekre is érdemes néhány pillantást vetni, hiszen az öné is hasonló igényességgel fog elkészülni. Ha még szakmai blog is szerepel a honlapon, akkor az azt jelzi, hogy valóban komolyan veszi a munkáját, hiszen még arra is figyel, hogy hasznos információkat osszon meg a leendő ügyfeleivel. Az első beszélgetés során is érdemes figyelni, hiszen még mindig kiderülhet, hogy a profi online jelenlét ellenére mégsem a megfelelő közvetítőt sikerült felhívni. Fontos, hogy megtalálják a közös hangot és megbízhasson az ingatlanosban, hogy gördülékeny legyen a későbbi együttműködés. Ha napokig nem tudja elérni a közvetítőt, akkor is kezdjen gyanakodni, hiszen egy profi szakember elérhető. Ha épp tárgyaláson van vagy egyéb elfoglaltsága van, akkor is a lehető legrövidebb időn belül visszahívja önt. Az ingatlanközvetítő minden esetben kér személyes találkozót, hiszen látnia kell, hogy mi az eladás tárgya. Csak az amatőrök elégszenek meg néhány e-mailben elküldött rossz minőségű fotóval és egy- két információval. Az ingatlanértékesítés nem kevés munkával és energiával jár. Ha úgy dönt, hogy a szabadidejét az ezzel járó feladatok helyett inkább családi programokkal és pihenéssel tölti, akkor forduljon hozzám bizalommal. Molnár Adrienne ingatlan és pénzügyi közvetítő

képek: pixabay.com