https://malomdulovillapark.hu/

Már igényelhető a babaváró támogatás, melynek feltételei szinte az utolsó pillanatban is változtak. Ebben a cikkben kitérek a legfontosabb részletekre, melyekkel érdemes tisztában lenniük azoknak a fiatal házasoknak, akik igénybe szeretnék venni ezt a lehetőséget.

A babaváró támogatás lényege

A kormány családtámogatási akciótervének egyik pontja a babaváró támogatás, melynek lényege, hogy a fiatal házasok tíz millió forintos kamatmentes támogatásra jogosultak. Ingatlanfedezetre sincs szükség az igényléshez, a kölcsön szabadon felhasználható, akár hitelkiváltásra is elkölthető. A havi törlesztőrészlet összege legfeljebb ötvenezer forint, a futamidő pedig akár húsz év is lehet.

A babaváró támogatás 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig igényelhető és ingatlanvásárláskor hetvenöt százaléka önerőként is felhasználható. A hitelfelvételt követően született vagy örökbefogadott első és második gyermek érkezésekor három évre felfüggeszti az állam a tartozás törlesztését. Mindemellett a második gyermeknél elengedi az aktuális kölcsön harminc százalékát, a harmadik után pedig a tartozás teljes összegét.

A feltételeknek szigorúan meg kell felelni

Azok a fiatal házaspárok igényelhetik a babaváró támogatást, ahol a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nincs 41 éves. Legalább az egyikőjüknek rendelkeznie kell minimum hároméves biztosítotti jogviszonnyal, ez lehet akár felsőoktatásban eltöltött idő is. A házastársaknak együtt kell benyújtaniuk a kérelmet.

Gyermektelen pároknál nem veszik figyelembe a korábbi házasságok számát, azonban ha az egyik félnek van már gyermeke, akkor feltétel, hogy a pár egyik tagjának ez legyen az első házassága. Továbbá mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie és nem lehetnek büntetett előéletűek. A kérelem benyújtásának időpontjában a házaspár egyik tagjának sem lehet a KHR-ben nyilvántartott tartozása és a NAV felé adóssága. Akkor is igényelhetik a támogatást, ha még rajta vannak a KHR listáján annak ellenére, hogy már visszafizették a tartozásukat. A babaváró támogatás nem jár automatikusan a jogszabályi feltételek teljesítése esetén, az igénylőknek meg kell felelniük a bank hitelminősítési rendszerének is.

A gyermekvállalás örökbefogadással is teljesülhet

Örökbefogadás esetén a gyermeknek 2019. július 1-jét követően kell megszületnie. Legalább az egyik félnek vállalnia kell, hogy a gyermeket nagykorúvá válásáig, de legfeljebb a babaváró kölcsön folyósításának végéig a saját háztartásában neveli. Arra is figyelni kell, hogy az örökbefogadást engedélyező határozat csak a kölcsönszerződés megkötését követően válhat véglegessé.

Hitelintézeteknél igényelhető

A babaváró hitel folyósítására szerződött hitelintézeteknél kell benyújtani a kérelmet, melyek sem az elbírálásért, sem a folyósításért, sem pedig az esetleges előtörlesztésért nem számolhatnak fel díjat. Azonban az állam évente levonja a fennálló tartozás fél százalékát kezességvállalási díjként. A benyújtott kérelmet tíz napon belül kell elbírálniuk a pénzintézeteknek. Érdemes több banknál is érdeklődni, hiszen eltérhetnek a feltételek. Például a benyújtandó dokumentumok, az induló kedvezmények, illetve az igényléskor elvárt minimum jövedelem összege és terhelhetősége tekintetében.

Ha nem teljesül a gyermekvállalás

A gyermekvállalást a kérelem benyújtásának időpontját követően kell teljesíteni. Azok a párok, akiknek vér szerinti gyermeke 2019. július 1. és 31. között születik meg, akkor lesznek jogosultak a babaváró támogatásra, ha július 31-ig benyújtják igénylésüket. Azonban, ha a házaspárok önhibájukból nem teljesítik a feltételeket, akkor vissza kell fizetniük a teljes kamattámogatási összeget. Ezek a feltételek a következők: a babaváró támogatás igénylését követő öt éven belül nem születik gyermekük vagy nem fogadnak örökbe, esetleg nem rendelkeznek az igénylők magyarországi állandó lakcímmel vagy a támogatott kiskorú gyermeket egyik igénylő sem neveli a saját háztartásában. Ha ezek közül egy teljesül, akkor visszafizetésre kerül sor, egyéb esetekben csak a kamattámogatás szűnik meg és piaci kölcsön lesz a fennmaradó tartozásból. A jelen cikk terjedelménél fogva sem alkalmas arra, hogy a babaváró támogatás minden részletét ismertesse.

További információért érdeklődjön a folyósításra szerződött hitelintézeteknél.

(forrás: kormany.hu)