https://malomdulovillapark.hu/
Az ingatlanvásárlást a legtöbb esetben a felújítás követi. Elsőre egyszerűnek tűnik a feladat, azonban az elképzelések sokszor köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Összegyűjtöttem a legfontosabb tanácsokat, melyekkel elkerülhető, hogy az álomból rémálom legyen.

1. A felújításra fordítható pénz és idő meghatározása

Tisztában kell lenni azzal, hogy a lakásfelújítás nem egy 1-2 hetes folyamat. Azonban pontosan meg kell határozni, hogy mennyi időn belül kell a végére érni és pontosan milyen összeg fordítható a költségekre. Utóbbi esetében érdemes úgy számolni, hogy vésztartalék is legyen, hiszen még nem volt olyan felújítás, ahol ne merültek volna fel váratlan költségek.

2. Az elképzelés papírra vetése

Pontosan meg kell határozni, hogy mennyi idő alatt, mennyi pénzért, milyen minőségű változás elérése a cél. Papírra kell vetni, hogy mit kell cserélni, mert éppen nem működik vagy nem tetszik. A legapróbb részletekre is gondolni kell. Meg kell határozni, hogy pontosan mi hova kerül. Például hova kerül a mosdó, a zuhanykabin, a tükör, a konnektor, a villanykapcsoló, illetve lesz-e beépített előszobabútor? Ez a lépés azért is fontos, mert konkrét elképzelésekre könnyebben tudnak árajánlatot adni a szakemberek. Egyébként is, a mesterek szeretnek pontos információk alapján dolgozni, hogy elkerülhessék a későbbi kellemetlenségeket.

3. Információgyűjtés szakmai blogokról, ismerősöktől

Érdemes kicsit utána olvasni az adott munkafolyamatoknak, így pontosabban megfogalmazhatóak a célok és elkerülhetőek a szakemberekkel való esetleges félreértések. Továbbá nem lesznek lehetetlen kérések, melyek ellentmondanak a fizika törvényeinek, így a mesterek munkája is könnyebb lesz. Érdemes megkérdezni azokat az ismerősöket a tapasztalataikról, akik már korábban átestek lakásfelújításon, hasznos információkkal szolgálhatnak.

4. A munkafolyamatok időrendjének meghatározása

Fontos meghatározni, hogy melyik lépést követi a másik, vagyis a felújítás helyes sorrendjét. Például semmiképp se előzze meg a régi elektromos vezetékek cseréjét a festés. Ha a lépések megvannak, akkor át kell gondolni az egyik legfontosabb kérdést: mely munkafolyamatokhoz lesz szükség szakember segítségére?

5. Pénzügyi tervezés

Első körben érdemes az ismerősi körben kérdezősködni, ki tud ajánlani jó és megbízható szakembert. Második körben pedig érdemes megnézni a mester honlapját és referenciáit, mielőtt egyeztetésre kerülne sor. Amennyiben nincs idő egyenként hívogatni a szakembereket és nap mint nap ellenőrizni a munkájukat, akkor célszerű egy jó ajánlásokkal rendelkező általános kivitelezőt hívni. Ez egy jóval drágább lehetőség, de sok idő, energia és felesleges idegeskedés spórolható meg vele. Az ajánlatok bekérését és a szükséges anyagmennyiség költségének, illetve a bútorok árának kiderítését követi a pénzügyi tervezés. Ezeket a költségeket össze kell vetni a már korábban meghatározott, felújításra szánt összeggel. Ezt követően pedig igazítani kell az igényeket a lehetőségekhez, gondosan ügyelve arra, hogy vésztartalék is legyen a váratlan költségek fedezésére.

6. A mesterek kiválasztása, szerződéskötés

A pénzügyi tervezés során kiderül, hogy mely szakemberek ajánlatának elfogadását teszi lehetővé a költségkeret. Ekkor következnek az egyeztetések. Melyik szakember mikor tud jönni? Milyen anyagot hoznak a mesterek? Mit, honnan és mikorra kell beszerezni? A megrendelt anyagok szállítására mennyi időt kell várni? A megbízás pontosan milyen munkafázisokat takar? Mikor kell fizetni a szakembereknek? A mesterekkel érdemes szerződést kötni, ezzel elkerülhetőek az esetleges félreértésekből adódó vitás helyzetek. Szerepeljen benne többek között, hogy ki, milyen áron, mennyi idő alatt és milyen munkát vállal el. Továbbá a munkálatok végén véletlenül se maradjon el a számlák kiállítása, különben oda minden garancia.

7. Nem szabad hirtelen felindulásból vásárolni

Pontosan fel kell írni, hogy melyik üzletből mit kell beszerezni, illetve melyik webáruházból mit kell rendelni. Így elkerülhető az, hogy a kelleténél többször kelljen a város egyik végéből a másikba utazni egy kilincsért vagy éppen egy vécédeszkáért. Ezzel kapcsolatban a másik fontos dolog, hogy pontos méretek nélkül nem szabad vásárolni. A legjobb, ha van egy alaprajz, amin pontosan be vannak jelölve a méretek és a villanykiállások.

8. A szomszédok és a közös képviselő informálása

Ha társasházi lakásról van szó, akkor jóval a zajos munkafolyamatok megkezdése előtt informálni kell a szomszédokat. Mit tartalmazzon a kiírás? Pontosan melyik lakásban lesz felújítás és mettől meddig tartanak a munkafolyamatok. Ezeket az információkat pedig kövesse elnézéskérés a zaj és kosz miatti kellemetlenségekért. Mindenképpen jól látható helyre kerüljön a kiírás, például a liftajtóra vagy a bejárat melletti üzenőfalra. A közvetlen szomszédoknak és a közös képviselőnek pedig illik személyesen is szólni.

Gondtalan lakásfelújítást és meseszép otthont kívánok! Amennyiben még az ingatlanvásárlás előtt áll és megbízható segítségre van szüksége, forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne
ingatlan- és pénzügyi közvetítő

képek: pixabay.com