https://malomdulovillapark.hu/
Sokan nem is gondolják, hogy bizonyos tényezők nagy mértékben csökkenthetik az ingatlan értékét. Melyek ezek? Összegyűjtöttem a legjellemzőbbeket.

1. Hova és mikor épült az ingatlan?

Számos helyen nyaralók épültek az ártérbe, sőt akadnak olyan helyek is, ahol életvitelszerűen laknak ilyen ingatlanokban. Ezek a házak jóval kevesebbet érnek, mint azok, melyek ártól védett területen találhatóak. Továbbá csökkentheti az ingatlan értékét, ha zajos út, vasúti sín, autópálya, gyár, műhely, hulladéklerakó vagy állattartó telep közelében van. Ezt nagyon magyarázni nem kell, hiszen mindenki számára egyértelmű, hogy a csendes, jó levegőjű környezetbe vágynak leginkább az érdeklődők. Mindezek mellett az ingatlan kora is meghatározó, minél idősebb a ház vagy a társasház, annál kevesebbet ér az ingatlan.

2. Milyenek a szomszédok?

Csökkentheti az ingatlan értékét, ha a szomszédok hangosak, udvaruk rendetlen, esetleg kényszeres gyűjtögetők és a világ összes kacatát a kertjükben, térdig érő gazban tárolják. Társasházak esetében a felhalmozott tartozás is csökkentheti az ingatlan értékét, hiszen alacsony fizetési hajlandósággal jellemzett lakóközösséghez senki sem szeretne tartozni.

3. Milyen a társasház állapota?

Az nyilvánvaló, hogy házak és lakások esetében fontos azok állapota, illetve felosztása. Azonban arra kevesen gondolnak, hogy a lépcsőház, a közös helyiségek állapota is befolyásolja az ingatlan értékét. Egy koszos, rosszul karbantartott, elhanyagolt társasház, az omladozó homlokzat és a nem túl biztonságosnak tűnő lépcsőház könnyen elriasztja az érdeklődőket. Hiszen ezekből arra lehet következtetni, hogy rossz a lakóközösség, mivel alapvető dolgokat sem tartanak fontosnak. Továbbá a magasabban, akár a harmadik-negyedik szinten lévő lakások esetében a lift hiánya is értékcsökkentő.

4. Hogyan közelíthető meg az ingatlan?

Az egyik legfontosabb szempont, hogy föld vagy szilárd burkolatú úton lehet-e megközelíteni az ingatlant. Továbbá fontos, hogy milyen parkolási lehetőség adott az ott lakók számára, illetve az is, hogy milyen a tömegközlekedés. Sokat számít, hogy mennyit kell gyalogolni a következő metró-, busz- vagy villamosmegállóig. Azonban az is gondot jelent, ha túl közel van az adott megálló, hiszen senki sem szeretné, hogy az ablaka alatt álljon meg a villamos vagy a busz.

5. Milyen az ingatlan szerkezete? Merre néznek az ablakok?

Tégla, panel, vályog vagy könnyűszerkezetes ingatlanról beszélünk? Mindez számít. Továbbá az ingatlan alapterülete, belső kialakítása, komfortfokozata és a közművek megléte is fontos. Mindezek mellett a burkolatok, a nyílászárók, a falak, a fűtés- és a vezetékrendszer állapota is meghatározó. Továbbá fontos, hogy merre néznek az ablakok, hiszen csökkenti az ingatlan értékét, ha kukatárolóra vagy kormos téglafalra.

6. Tiszta udvar, rendes ház?

Kertes házak esetében sokan úgy gondolják, hogy a megtekintéskor elég, ha a ház belső része rendben van, az udvarra és a teraszra nem gondolnak. Pedig az ápolatlan kert, az udvaron felhalmozott lomok, a gaz, az elhanyagolt növények mind csökkentik az ingatlan értékét.

7. Terheli adósság az ingatlant? Rendezettek a tulajdonviszonyok?

Nem túl vonzó az érdeklődők számára, ha az ingatlant több rendezetlen adósság terheli. Továbbá az olyan osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan sem, ahol a viszonyokat semmilyen megállapodás sem szabályozza. Mindezek mellett az ingatlanhoz kapcsolódó jogok, például az építési jog is hatással lehet az ingatlan értékére.

Ha ingatlaneladás előtt áll, akkor érdemes közvetítő segítségét kérnie, aki pontosan tudja, hogy mit keresnek a vevők. 

Amennyiben megbízható segítségre van szüksége, forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne
ingatlanközvetítő.

képek: pixabay.com unsplash.com