https://malomdulovillapark.hu/
Hazánkban az ingatlanpiac jelenlegi helyzete nem könnyíti meg a leendő vásárlók dolgát. A kínálat óriási és az árak az egekben vannak, miközben a jobb ingatlanokért a verseny hatalmas. Ráadásul a megfelelő ajánlat megtalálása hosszú órákat és rengeteg energiát igényel minden egyes nap. Az alábbi tanácsok segítségére lehetnek abban, hogy az ingatlankereséssel töltött időt akár a felére csökkentse.

Igények, költségkeret, lehetőségek

Mindenekelőtt pontosan meg kell határozni, hogy melyek a nélkülözhetetlen szempontok az ingatlanban és a környékén, mire van mindenképpen szükség. Továbbá azt is tisztázni kell, hogy mely tulajdonságok jelentenek előnyöket, melyekkel jó lenne, ha rendelkezne az ingatlan, de nem létszükséglet. Ezt követően meg kell határozni a pénzügyi keretet az addicionális költségek figyelembevételével, ide tartozik például az illeték és a bejegyzés díja. Ennek ismeretében pedig fel kell mérni a lehetőségeket, vagyis azt, hogy mi az a maximum vételár, ami még belefér a költségkeretbe és negatív következmény nélkül kiemelhető a családi kasszából.

Előzetes információszerzés

Az álomingatlan paramétereinek pontos ismerete mellett fontos tisztában lenni a kínált lehetőségekkel. A vágyott városban vagy kerületben érdemes felmérni a terepet, személyesen feltérképezni az utcákat, utánanézni az átlagárnak, a környéknek és az adottságoknak. Mindez megkönnyíti a vásárlást és a későbbi áralkut is, hiszen pontosan tudni fogja, hogy mi az az ár, ami még elfogadható és mi az, aminél biztosan van jobb ajánlat az adott környéken. Ezeknek az információknak az összegyűjtése abban is segít, hogy ne terelje el a figyelmét a praktikus részletekről az, hogy mondjuk beleszeret az ingatlan egy részébe.

Szűrés, részletes keresés, kulcsszavak

A nagyobb ingatlankereső portálok már lehetőséget kínálnak a részletes keresésre, a szűrésre is, melynek köszönhetően a megfelelő paraméterek megadását követően csak a személyes igényeket kielégítő hirdetések jelennek meg. Mindezek mellett a legtöbb oldalon kulcsszavak is megadhatóak, melyekkel tovább szűkíthető az ajánlatok sora, ilyenek például az "áron alul", a "felújított" és a "portaszolgálat". Miután ezek rögzítésre kerülnek, csak olyan hirdetések jelennek meg, melyek szövegében megtalálhatóak a megadott szavak. Itt érdemes megemlíteni a Facebook nyújtotta lehetőségeket is, hiszen számos ingatlanos csoport található a közösségi oldalon. Célszerű ezekhez csatlakozni, hiszen ezeken a felületeken is folyamatosan frissül az eladásra szánt ingatlanok kínálata. Azonban azt sose szabad elfelejteni, hogy minden hirdetés esetében meg kell bizonyosodni azok hitelességéről. Ha már szóba került a Facebook, akkor érdemes az ismerősök beavatásáról is szót ejteni. Célszerű megemlíteni néhány barátnak, munkatársnak, hogy ingatlanvásárlás előtt áll, és mely környéken keresi új otthonát. Előfordulhat, hogy valamelyikük pont tud egy kedvező ajánlatról.

Előkerülnek az okostelefonok

Ma már minden komoly ingatlanportál rendelkezik mobilra optimalizált verzióval vagy alkalmazással. Ennek köszönhetően akár a postán vagy az üzletekben sorban állva is kényelmesen böngészhetőek ezek az oldalak, így a családdal tervezett közös időből kevesebbet kell az álomlakás megtalálására szánni. Mivel a keresgélés rengeteg időt tud elvenni a hétköznapokból és a hétvégékből egyaránt, érdemes minden lehetőséget kihasználni, mellyel idő és energia spórolható.

Megéri szakember segítségét kérni

Ha nem szeretne ennyi részlettel foglalkozni és nem akarja a szabadidejét keresgéléssel tölteni, akkor érdemes megbíznia egy ingatlanközvetítőt a feladattal. Ráadásul egy tapasztalt szakember munkája nemcsak a megfelelő ajánlat megtalálásában merül ki, hiszen egyeztet az eladóval és megszervezi a megtekintést. Továbbá az ügylethez kapcsolódó jogszabályok ismeretében segít lebonyolítani az adásvételt, valamint ismer megbízható, ingatlanokkal foglalkozó ügyvédet. Mindezek mellett tájékoztatást nyújt a kötelező illeték fizetésekor igénybe vehető kedvezményekről, ismeri az elérhető hitelkonstrukciókat, segít a banki ügyintézésben és az állami támogatások igénylésében.

Nem egyszerű a több ezer hirdetés közül kiszűrni a legígéretesebbeket. Ha segítségre van szüksége,forduljon hozzám bizalommal.

Molnár Adrienne
ingatlan- és pénzügyi közvetítő

képek: pixabay.com